Mange ungdom føler seg stigmatisert.
I 25 år har jeg jobbet i barnehage, SFO, barne og ungdomsskole og videregående, i tillegg har jeg arbeidserfaring fra NAV og lærlingeordningen.
Det betyr at jeg har møtt barn, unge og voksne på ulike stadier i livet, på ulike opplæringsarenaer, jeg har observert mange i ulike livsfaser og alder gjennom deres liv. Jeg har sett at mange barn og deres familier som har hatt utfordringer i barnehage og skole, har samme utfordringer som ung voksen. Ofte er det blitt mer vanskelig og utfordringene mer kompleks. Flere jeg har jobbet med som ung voksen har fått bistand fra ulike offentlige instanser som barn og ungdom, likevel er deres problemstillinger ennå der og de føler at de ikke har fått tilstrekkelig hjelp.
Jeg vi ta utgangspunkt i Follesø 2016 som sier at «de unge beskriver at de opplever å bli stigmatisert – at helsehjelpen fokuserer på diagnosen og medisinsk behandling – og de føler seg isolert og overlatt til seg selv og pillene. Det de selv etterlyser og trenger er noen å snakke med, noen som tar dem på alvor og følger dem opp. I det ligger også å få støtte og hjelp til å komme seg ut, til å tørre å møte denne delen av verden som de er så engstelig for, men som de samtidig ønsker å være en del av.
Av og til kan en kjenne på at hverdagen føles usikker og uforutsigbar. Det er trist at mange ungdom føler at de ikke får tilstrekkelig med helsehjelp, veiledning og oppfølging. Jeg tenker at offentlige tjenester gjør en veldig god jobb, men de strekker ikke til. Det handler sansynligvis om tid, ressurser, kapasitet. Det er for få psykologer og for mange som trenger hjelp. Køene er lange og de som trenger hjelp føler at de ikke blitt tatt hånd om lenge nok.
Som privat karriereveileder og sosialpedagogisk rådgiver, kan jeg hjelpe til med å kartlegge verktøykista du allerede har fått, gi deg nye verktøy og følge deg tettere opp over en lengre periode. Individuelt eller i gruppe. Fordelen ved å bruke private tjenester er at det ikke journalføres og forsikringsselskapene får heller ikke ut informasjon om din helsetilstand.
Alle har nytte av å ha gode samtaler med en som ser, hører og forstår deres historie, veilede dem til å skape forandring i eget liv, se seg selv på et dypere nivå ved hjelp av kreative metoder. Det finnes så mange metoder til selvhjelp og selvinnsikt. I samtaler med unge har jeg opplevd at de forteller at psykologer har stor fokus på problemet og bearbeiding av problemene de har. Mange opplever at de ikke finner løsninger. Det er stor fokus på det tunge, det som har vært og følelser tilknyttet det. Det har vært lite fokus på å tenke annerledes, løsningsorientert og framtidsrettet og det er akkurat det jeg kan bidra med.
Alle har en psykisk helse. Det handler om hvordan du oppfatter deg selv og andre. Og hvordan du er rustet til å håndtere motstand og utfordringer i livet. Ifølge ungdata undersøkelser har mange utfordringer med livsmestring, og det rapporteres om flere psykiske helseplager. For noen handler dette om å være trist, nedstemt og om bekymringer. Noen føler at alt er et slit og en god del har vanskeligheter med å få sove (Ungdata, 2020) Og det er ikke bare unge som sliter, folkehelseinstituttet rapporterte før pandemien at mer enn en av fire studenter opplever alvorlige psykiske plager. I 2023 opplyser de at mellom én av seks og én av fire voksne av Norges befolkning vil oppfylle kriteriene for en psykisk lidelse i løpet av et år. Alvorlige psykiske lidelser er forbundet med uførhet, fysiske sykdommer og redusert forventet levealder.
Når man føler at livet butter imot, er det viktig å løse opp i det som er vanskelig før det blir alvorlige helseplager. Når jeg møter ungdom og voksne i sårbare situasjoner vil jeg være tilgjengelig og veileder på en annen måte enn man vil få under behandling som kan føre til en helhetlig veiledning av hele mennesket. Om du vil ha noen å snakke med, en som lytter og tar deg på alvor, har tett oppfølging over lengre tid, er jeg den rette for deg eller ditt barn.
Velkommen til en uforpliktende samtale hos meg.
