Livsmestring

02.04.2023


Jeg er svært opptatt av livsmestring og i den overordnet delen av læreplanen skal barn og unge få opplæring i livsmestring på skolen. Det handler om at man skal tilegne seg kompetanse som fremmer god fysisk og psykisk helse som gir mulighet til å ta ansvarlige livsvalg nå og framover i livet. Det handler også om å bli trygg på seg selv og tørre å stå opp overfor seg selv. En skal kunne forstå hva som påvirker ens valg når man skal ta valg i livet og håndtere medgang og motgang på best mulig måte.

Dette er noe man jobber med hele livet og vi lærer dette i møte med andre mennesker og i samtaler med andre, spesielt når ikke alt i livet er rosenrødt og dagene er som en lang tung bakke du skal gå opp med to bæreposer i armene. Du kjenner smerten i skuldrene og armene føles lange, før du er kommet halvveis i bakken. Hvordan skal du klare å komme opp?

Livsmestring handler om å finne gode løsninger for seg selv. Når du står halvveis i bakken og er sliten kommer tankene. Du kan tenke at dette er altfor tungt, jeg klarer ikke det. Du kan sette seg ned og gråte, du kan bli sint eller velge å gi opp. Eller du kan tenke dette fikser jeg. Du kan velge å ta pauser ofte, du kan fordele vekten i posene, du kan bære posene hengende over nakken eller på ryggen eller du kan be noen om hjelp. Det finnes mange måter å håndtere et tung byrde og løse motgang på. Alt handler om hva du har lært og hvilke erfaringer du har i din ryggsekk. 

Hva med de som ikke har fått denne opplæringen ennå, unge voksne og voksne som sliter i livet. De som venter på behandling og ventetiden er lang, de som ikke vet hvor de skal henvende seg når utfordringene blir store og de som ikke får hjelp lenge nok. Hva med de som har fått hjelp utallige ganger, men ennå finner de ikke løsninger på det som føles vanskelig. Også er det de som har gitt opp. Hva med de som tenker at dette løser jeg selv, men de får det ikke til?

Det er mange årsaker til at det er vanskelig å håndtere livets utfordringer. Føler du at livet byr på små og store utfordringer? Det gjør jeg av og til. Det gjør alle av og til. Det er helt naturlig å ha motstand i livet, men det er ikke alle som har lært hvordan man skal håndtere sine utfordringer. Av og til kan det skje mye i livet og det kan føles vanskelig å sortere og håndtere det som er vanskelig. 

Når man har god psykisk helse, trives man med seg selv og man trives i hverdagen sin. Man føler at man har tilfredsstillende liv og har noen å være sammen med. Man har lyst til å gå på jobb og skolen. Man føler at det er en mening med livet. Alle har oppturer og nedturer og formen vil forandre seg fra dag til dag. Mange er gode å skjule det som er vanskelig og ser tilsynelatende velstående og lykkelige ut. 

Selv om man har psykiske utfordringer innimellom, betyr det ikke at man er psykisk syk. Det betyr ofte at du møter på en kvist som du må håndtere og løse. Og av og til vokser problemet som et lite støvkorn som tiltrekker seg flere støvkorn og vil slutt bli til en stor hybelkanin. Andre ganger kan problemet være så stort at man har behov for hjelp for en lengere eller kortere periode. 

Hos meg kan du dele dine tanker, snakke om det som opptar deg, få veiledning til å løse opp i det som føles vanskelig. Det kan for eksempel være psykisk helse, indre uro, ulike belastninger som tar din energi, ensomhet, livsmestring, tomhetsfølelse, livskriser, traumer eller sorg. Healing er også en fin og skånsom måte å behandle fysisk og psykisk ubalanse. Den gode samtalen, veiledning og healing kan kombineres for å få en helhetlig behandling av et problem, fysisk eller psykiske plager. Dersom jeg ser at dine helseutfordringer er for store for min bistand, veileder jeg deg videre i helseapperatet. Når jeg tar healing på kunder, kommer det ofte opp hendelser i livet som vedkommende har glemt eller trodd de har bearbeidet. Når dette jobbes med på energinivå forløses ofte fysisk og psykisk uhelse. Av og til er det healing som skal til for å forstå hva problemet egentlig handler om. 

Hva er livsmestring for deg?