Ungdomshjernen

20.02.2024

Visste du at ungdomshjernen er under utvikling fra puberteten og helt til midten av tyveårene. 

I alderen 10 til 14 år starter denne utviklingen og den varer til man er 23 til 25 år. I denne tiden overproduseres det nye hjerneceller og nye forbindelser i hjernen utvikles. Forestill deg at disse forbindelsene er mange stier som er inne i ungdomshjernen, mange nye stier blir tråkket opp og det jobbes kraftig i hjernen til ungdommen. Disse stiene forbinder hjernen til å gjøre det mulig for signalene og velge nye veier. Der det er mye signal trafikk blir stiene større og mer solide, de smale stiene bygges om til store motorveier med mye trafikk. Selv om det er mange stier som dannes i ungdomshjernen, er det ikke alle som blir brukt, stiene der det ikke er trafikk gror igjen og forbindelsen kuttes. Mennesket er alltid i utvikling, i ungdomstiden jobber hjernen på høygir for å skape nye programvarer og en ny versjon av ungdommen dannes. Kilde: Petra Røise og Mia Börjesson.

Derfor er det viktig å være tålmodig som foreldre, foresatte og lærere som jobber sammen med ungdommer under denne fantastiske forandringen som foregår. Ungdomshjernen er ikke i stand til å planlegge, organisere, strukturere og prioritere godt på dette tidspunktet. Noen ungdommer kan man merke dette veldig godt på, det er akkurat som om de ikke tar imot beskjeder, de bare tar imot halve beskjeder, de klarer ikke å organisere flere beskjeder på en gang. Det å måtte rydde rommet sitt, gå ut med søpla og lufte hunden kan være svært vanskelig hvis man ikke får beskjeden tydelig og en om gangen. Andre ungdommer klarer å komme seg igjennom denne forandringen tålelig greit. 

I tillegg kan det være vanskelig for ungdommen å huske og konsentrere seg. Det er veldig lett å bli distrahert og komme ut av det man egentlig skulle gjøre. Det er derfor man kan oppleve at ungdommen glemmer ting på veien eller ikke blir ferdig innen tia de disponerer. Det handler ikke om at de er vanskelig, bare at hjernen fungerer slik akkurat nå.

For å hjelpe din ungdom handler det om å holde roen, det nytter ikke å bli sint eller frustrert over din ungdom. Rolig samtale og påminnelser om hva de har glemt, kan ofte hjelpe raskere enn om man hever stemmen og kjefter i sin egen frustrasjon.

 Og husk.

Om du blir irritert på din ungdom, er det ikke ungdommen sin feil. Men det er noe inni deg som blir trigget som gjør at du blir irritert. Noe som ligger dypere inni deg. Derfor kan en pause og litt pusteøvelser hjelpe deg når du kjenner hodet vil eksplodere.